RITUELE COACHINGS

Mensen zijn van nature rituele wezens. Bij belangrijke overgangen in het leven hebben we een instinctieve nood aan een ritueel.

Want elke overgang is een transitie tussen een leven voor en een leven na. Iets is onherroepelijk veranderd en vraagt om een moment van stilstand en reflectie, een rituele bekrachtiging.

Soms is dat alleen, en soms in groep. Maar in het westen zijn we de voeling met zowel spontane en persoonlijke, als geplande en gezamenlijke rituelen wat verloren.

Mooie overgangen zoals een geboorte, huwelijk, nieuwe baan… vieren we nog wel. Omdat ze ons een gevoel van blijdschap, verbinding en ontspanning geven.

Maar waar het verlies betreft, blijven we vaak op onze honger zitten. We zijn met zijn allen de kunst tot rouwen een beetje kwijt. Terwijl net verdriet ook onze aandacht nodig heeft.

Tot halverwege de vorige eeuw hadden we de kerk als toevluchtsoord voor de zaken van de ziel, vanaf de jaren ’60 hebben therapeuten de rol van priesters overgenomen.

En nu zijn we vooral druk. Het vorige is nog niet ‘af’, of we hollen al door naar het volgende. Intussen wordt het leven almaar complexer en treden er steeds meer vormen van levend verlies op.

We slaan dus een stap over. Want het is net door de pijn te benoemen en doorvoelen, dat we er aan de andere kant lichter uitkomen. 

Een stukje rijker, getransformeerd. Want waar de rouw zich nestelt, zit immers ook je creativiteit en je levenslust. 

Is je moeder recent overleden, of heb je net gebroken met je partner? Rouw je al geruime tijd om het verlies van een kind, geliefde, vriend, dier, huis…?

Sta je voor een reorganisatie of faillissement, heb je je baan verloren, valt je team uiteen, verhuist je werkgever naar de andere kant van het land…?

Vanuit eigen ervaring en mijn opleiding tot celebrant sta ik je hier graag in bij. Samen gaan we het verlies benoemen en een gepast ritueel ontwikkelen.

Dat kan gaan van een uit te voeren handeling tot het schrijven en voorlezen van een tekst. Ik werk zowel voor privépersonen en hun entourage, als voor professionals en hun team.

Heb je een hulpvraag en spreekt een gepast overgangsritueel je aan? Neem dan vrijblijvend contact’ op.