DE BUFFETKAST

In de garagebox van het appartementsgebouw waar mijn moeder woonde, staan nog een ronde tafel en een buffetkast. Nu 14 jaar na haar dood ook haar partner is overleden, moet haar appartement worden leeggemaakt voor verkoop. En dit is wat er overblijft van de inboedel.

Ik wil niks houden van haar, geen herinneringen. Niet aan de goede tijden en zeker niet aan de slechte. We hadden niet zo’n goeie relatie met elkaar. Ik was ook nooit fan van dat appartement. Ik kon niet begrijpen dat mijn moeder ons romantische huis had ingeruild voor een vormeloze doos.

Ik sta voor de open garagebox. De tafel neem ik zelf mee, de kast heb ik op Marktplaats te koop gezet. Ik wacht op de kopers. Het is een grijzige winterdag, en er is geen enkel teken dat erop wijst dat er wel eens iets bijzonders zou kunnen gebeuren. Laat staan een ritueel moment.

Een koppel komt, bekijkt de kast en overlegt in hun taal. Ze vinden haar mooi en willen haar kopen, knikken ze in het Engels. We maken concrete afspraken voor betaling en ophaling. Want, zeggen ze plots, ze zijn Tibetaanse boeddhisten en op zoek naar een gebedskast voor de Boeddha’s in hun gebedskamer.

Kippenvelmoment. De grijze dag krijgt plots een zilveren rand. Ik ben net afgestudeerd als ritueelbegeleider en dit voelt als een… teken. Ik stamel dat ik blij ben dat onze oude kast zo’n mooi doel krijgt, of zoiets. Want ik ben te ontroerd om meer te zeggen.

Het voelt alsof mijn moeder even mee aanwezig is. Dat er iets magisch gebeurt en dat het goed is. Een gewone kersenhouten kast met glazen opstuk wordt plots een gebedskast. Waardoor ook een stuk van ons verleden wordt getransformeerd en geheeld.

Mijn lijf verzacht. Dit is de kracht van rituelen. Die niet altijd bewust worden gepland, maar soms spontaan ontstaan. Als we de tijd nemen om ze te zien, horen, ruiken, voelen, proeven. Ze geven het leven een diepere laag.

De tafel staat intussen bij me thuis. Haar ronde vorm herinnert me aan de verbindende gezinsmomenten, kerst en consoorten. Ook de gebedskast staat op haar nieuwe plek, klaar om nieuwe gebeden te verhoren.

58 Comments

POST COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *